Transaminaze crescute

Transaminaze crescute

[T]Transaminazele crescute pot indica inflamația sau deteriorarea celulelor din ficat. Celulele hepatice inflamate sau lezate determina acumulari mai mari decât valorile normale ale unor substanțe chimice în sânge, ceea ce poate duce la cresterea nivelului de enzime hepatice in testele de sânge.

In afectiunile hepatice enzimele  specifice crescute cel mai frecvent sunt:
-Transaminaza alaninei (ALT)
-Asperat transaminaza (AST)
-Fosfataza alcalină (ALP)
-Gama-glutamil transpeptidaza (GGT)
Valorile crescute ale enzimelor hepatice pot fi descoperite în timpul testelor de sânge de rutină. În cele mai multe cazuri, nivelurile de enzime hepatice sunt doar ușor și temporar ridicate. De cele mai multe ori, enzimele hepatice crescute nu semnalează o problemă cronică, gravă a ficatului.

Transaminaze crescute

Creșterea transaminazelor poate fi determinata de multe boli. Medicul dvs. poate identifica cauza enzimelor hepatice crescute, examinând medicamentele pe care le luati, semnele și simptomele și, în unele cazuri, alte teste și proceduri.

Cauzele  frecvente ale transaminazelor crescute includ:

-Medicamentele prescrise pentru dureri, în special acetaminofenul (Tylenol, altele)
-Anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, inclusiv medicamente pentru statine utilizate pentru controlul colesterolului
-Consumul de alcool
-Un exercițiu foarte intens sau o vătămare gravă a unui mușchi.
-Expunerea la tetraclorura de carbon.
-Degradarea unei tumori mari (necroza).
Alte cauze: insuficienta cardiaca, hepatita A, hepatita B, hepatita C, boli hepatice nealcoolice grase obezitatea, hepatită autoimună (inflamație hepatică cauzată de o tulburare autoimună), boala celiacă (leziuni ale intestinului subțire cauzate de gluten), infecția cu cytomegalovirus (CMV),virusul Epstein-Barr Hemocromatoza (prea mult fier depozitat in corpul tau), sindromul colonului iritabil , polimiozita (boala inflamatorie care cauzeaza slabiciune musculara), tulburări tiroidiene, hepatită toxica(inflamație hepatică cauzată de medicamente sau toxine), boala lui Wilson (prea mult cupru stocat în corpul tău).

Cand trebuie sa mergi la doctor daca ai transaminze crescute:

Dacă testele de sânge arată că aveți transaminaze crescute, adresați-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate sugera să urmați alte teste și proceduri pentru a determina ce cauzează enzimele hepatice crescute.
Valoarea alaninaminotransferazei (ALT) este adesea utilizată împreună cu rezultatele testului aspartataminotransferazei (AST) pentru a obține raportul AST/ALT. Această valoare poate ajuta deseori să se determine dacă există daune la ficat legate de abuzul de alcool.
Testarea gamma glutamil transferazei (GGT) este efectuată uneori împreună cu alte teste cu enzime hepatice.
La copiii cu leucemie limfocitară acută (ALL), nivelurile foarte ridicate ale ALT pot însemna că este probabil ca boala să progreseze rapid.
Multe cauze diferite pot determina creșterea valorilor sanguine ale ALT, astfel încât alte teste sunt de obicei necesare pentru a interpreta un rezultat ALT anormal.

Cum sa scazi transaminazele:

1. Nivelurile ridicate de transaminaze indică, în majoritatea cazurilor, că aveți o afecțiune hepatică sau o leziune. Posibilitatea de a scădea nivelurile prin efectuarea de modificări în dieta dvs. sau prin utilizarea unor remedii naturale depinde în întregime de avectiunea pe care o aveți. Dacă aveți niveluri ridicate de transaminaze, trebuie să mergeți la un medic pentru a determina cauza lor.
Dacă suferiți de ciroză hepatică, hepatită, mononucleoză, ischemie, lipsa de sânge la ficat, moartea țesutului hepatic, tumorile sau cancerul hepatic, este foarte important să înțelegem că acestea necesită un tratament medical specific și, în cazul unor afecțiuni precum ciroza , boala este cronică și, prin urmare, nu există nici un tratament, deși îmbunătățirea stilului tău de viață poate ajuta foarte mult această condiție, astfel încât să progreseze mai lent.

2. Dacă transaminazele sunt ridicate datorită inflamației hepatice, a unui ficat gras, a aportului de medicamente sau a substanțelor toxice sau a oricărei alte stări reversibile, modificarea profundă a stilului de viață este esențială pentru a le reduce și pentru a deveni sănătoși.

3. Efectuarea ajustărilor in dieta dvs. este importantă pentru scăderea nivelurilor ALT, așa că vă recomandăm următoarele:
– Mâncați o dietă bogată în grăsimi și fără grăsimi prăjite, pâine și fast-food. Aportul de carne și de carne grasă ar trebui să fie limitat și înlocuit cu consumul de carne slabă.
Prăjiturile, zahărul prelucrat și dulciurile ar trebui, de asemenea, evitate deoarece sunt bogate în grăsimi și zahăr, ingrediente care nu beneficiază de ficat. Pentru orice afecțiune hepatică, eliminați consumul de alcool deoarece este foarte dăunător ficatului.
Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a ajuta la eliminarea grăsimii corporale. Consumul unei alimentații echilibrate, bogată în legume, carne slabă și fructe, creează o schimbare majoră pentru pacienții cu valori crescute ale transaminazelor. Se recomandă pentru cazurile de obezitate și un ficat gras, că vă consultați un nutritionist pentru a începe o dietă care facilitează reducerea grăsimii și pierderea în greutate.

4. Dacă aveti un stil de viață sedentar și o dietă nesănătoasă, atunci recomandarea este să începeți să faceți schimbările necesare. Exercitiile fizice de cel puțin 3 ori pe săptămână pot face o mare schimbare în viața dvs, facilitând eliminarea grăsimilor și ajutând sănătatea ficatului. Puteți începe cu plimbare  timp de 30 de minute pe zi.In cazurile de obezitate se recomandă începerea unui plan de activitate fizică intensiv care să conduca la scăderea în greutate.

5. Ingerarea anumitor plante medicinale sub formă de ceaiuri, de asemenea, ajuta la scăderea transaminazei și la îmbunătățirea sănătății ficatului, dar acestea nu trebuie consumate dacă aveți leziuni hepatice grave sau chiar dacă suferiți de o boală cronică în acest organ.

Acest articol a fost tradus cu google translate  si din acest motiv calitatea lui nu este cea mai buna. Pentru o mai buna intelegere va recomandam sa cititi referintele originle;
[1]http://www.mayoclinic.org/symptoms/elevated-liver-enzymes/basics/causes/sym-20050830
[2]http://www.webmd.com/digestive-disorders/alanine-aminotransferase-alt#2
[3]https://health.onehowto.com/article/how-to-lower-transaminase-levels-4278.html

Leave a Reply