Implantul dentar: avantaje si riscuri

Implantul dentar: avantaje si riscuri

Inca  din 1960, cand s-a obervat pentru prima data ca osul adera pe materiale nebiologice, cunostiintele in domeniu au evoluat considerabil la fel ca si designul dispozitivelor implantate. In lume au loc anual intre 4-6 milioane de implanturi dentare si cererea este in crestere de la an la an. Desi marea majoritate a procedurilor sunt realizate cu succes, aproximativ 5-10% din implanturile dentare esueaza. Adesea, esecurile sunt atribuite contactului slab dintre os si implant.  Sunt  mulți factori care determina calitatea unui implant dentar:
– factori fizici și chimici, cum ar fi compoziția chimică, porozitatea și morfologia suprafeței implantului
– factori specifici pacientului, precum varsta, calitatea osului, starea generala de sanatate
Desi factorii-pacient de cele mai multe ori nu sunt controlabili, o mai buna intelegere a modului in care biomateriale se integreaza cu structura osoasa poate duce la diminuarea ratei de esec a  implantului dentar.

Cum adera osul pe implantul dentar

La scara macroscopica oasele corpului uman sunt materiale compozite: un invelis exterior dens numit os compact inconjoara un miez cu structura poroasa asemeni unui burete numit os trabecular.
Aceasta combinatie structurala este unica intrucat optimizeaza distributia fortelor si creste rezistenta osului in timpul solicitarii.
Interfata os-implant este diferita fata de interfetele obisnuite intalnite in natura: adica implantul nu este fixat prin legaturi chimice de natura ionica sau covalente. La scara micro si nano osul are o structura foarte complexa, formata din   35% proteine ​​de colagen si 65 % hidroxiapatită, un mineral natural bogat în calciu și fosfat. Aceste proteine adera pe suprafata implantului determinand recrutarea celulelor osoase la interfata. Aceste celule se depun intr-o matrice cunoscuta sub numele de osteoid care ulterior capata structura osoasa.

aderarea osului pe implant

Sunt implanturile dentare sigure?

Rata de succes a implantului dentar este variabila  depinzand de locul unde se face implantarea pe arcada superioară sau inferioară , dar in general nu scade sub 97-98%. Ingrijite adecvat, implanturile dentare pot dura o viata.

Implant dentar pret:

Pretul implantului dentar depinde de calitatea lui dar si de clinica stomatologica unde se face.In general pretul este cuprins intre 400-800 euro.

Reguli de intretinere

Cu toate acestea, implanturile dentare necesita intretinere. Este important sa mentineti o buna igiena orala zilnic, inclusiv prin folosirea atei dentare pentru a controla depunerea biofilmelor bacteriene. De asemenea, este important să mergeti la medicul dentist periodic. Uneori sunt necesare  instrumente speciale care nu deterioreaza suprafata implantului dentar.

Atentie: O igiena bucala precara poate duce la dezintegrarea os-implant

Medicul stomatolog va trebui să monitorizeze implantul pentru a vă asigura ca osteointegrarea este stabilă și că dispozitivele dentare (coroana, implant sau punte) functioneaza în mod adecvat.

Avantajele implantului dentar

Exista multe avantaje ale implantului dentar printre care:
– Confort superior in raport cu utilizarea unei proteze pentru ca implantul dentar devine parte din structura osoasa
– Aspect estetic placut pentru ca implanturile dentare bine realizate arata exact ca dintii naturali
– Exprimare imbunatatita: cand folositi proteza aceasta poate aluneca în gura ceea ce face imposibila vorbirea coerenta. Intrucat implanturile sunt fixe, nu trebuie sa va mai faceti griji despre vorbirea neclara
– Creste stima de sine: implanturile dentare va readuc zambetul si  cresc increderea in sine facandu-va sa va simtiti mult mai bine
– Mancati mai usor: cu totii stim cat de greu se realizaeaza masticatia cand avem dinti lipsa sau cand folosim proteza dentara. Implantul dentar va face sa uitati de aceste probeleme si veti reusi sa mancati orice cu incredere
– Imbunatateste igiena bucala, deci dispare respiratia urat mirositoare
– Durabilitate: implantul dentar este rezistent multi ani. Ingrijit cu atentie el poate dura pe tot parcursul vietii
– Comoditate: implanturile dentare elimina inconvenientul jenant de scoatere a protezei, precum și nevoia de adezivi toxici pentru a o menține fixa
– Inlocuirea unui singur dinte se poate face prin implant dentar fara deteriorarea dintilor vecini ca in cazul unei punti

 Etapele realizarii implantului dentar

– Efectuarea unei radiografii in zona realizarii implantului dentar pentru a se evalua structura osoasa.
– Este de preferat sa alegeti realizarea implantului dentar in clinicile unde sunt obligatorii analizele  de sange pentru a se cunoaste starea dvs de sanatate  (se urmareste in special absenta virusurilor hepatici si HIV ).
– Inserarea implantului in osul maxilar. Aceasta este cea mai complicata etapa si poate dura intre 30-60 minute. Dupa insurubarea implantului, mucoasa gingivala este cusuta si se asteapta o perioada de vindecare de 6 luni.
– Montarea bontului proteic, pe care se aseaza coroana din portelan.
– Relizarea coroanei si asezarea ei pe bontul proteic prin cimentare.

Pot implanturile sa inlocuiasca intotdeauna dintii lipsa?

Depinde de starea osului pe care se face implantul. Medicul stomatolog se va asigura, printr-o serie de teste, de calitatea  osului. Daca nu este suficient os, sau in cazul in care nu este suficient de sanatos, se recurge la transplantarea chirurgicala a unui fragment de os (grefa de os).

Am nevoie de  un implant pentru fiecare dinte lipsa?

Daca aveti un sigur dinte lipsa atunci aveti nevoie de un sigur implant dentar. Daca aveti un numar mai mare de dinti lipsa care sunt apropiati atunci aveti nevoie de mai putine implanturi. Medicul stomatolog va discuta cu dumneavoastra cea mai buna optiune.

Ce se intampla daca implantul nu se integreaza in structura osoasa?

Acest lucru se intampla foarte rar. Daca implantul dentar se poate misca liber in perioada de vindecare sau imediat dupa, acesta este usor de indepartat si maxilarul se vindeca in mod automat. Dupa aceea se poate incerca  un nou implant.

Daca am avut infectii ale gingiilor inainte de implant, acestea persista si dupa realizarea implantului dentar?

Da, daca nu le tratati print-o igiena riguroasa. Daca respectati indicatiile medicului nu ar trebui sa aveti nici o problema. Fumatul afecteaza de asemenea rezistenta in timp a implantului. Unii medici stomatologi refuza sa  faca implanturi dentare persoanelor fumatoare.

Leave a Reply