Este apa alcalina mai sanatoasa?

Este apa alcalina mai sanatoasa?

     Apa reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale oricarei diete. Bauta in special dimineata, ea ajuta la transportul nutrientilor in organism, curata corpul  de toxine si mentine tonusul si elasticitatea pielii. Persoanele cu o masa corporala pana in 75 kg au nevoie de cel putin 2 l apa pe zi [1]. La persoanele supraponderale necesarul de apa este mai mare. Apa plata reprezinta cea mai buna optiune dar se ia in considerare si  consumul de  ceaiuri, sucuri naturale, supe, etc. Avand in vedere beneficiile pe care le aduce propiului organism este foarte important sa bem o apa de calitate pe parcursul intregii zile.

Ce este apa alcalina?

     Termenul “apa alcalina” sa refera la pH-ul apei (cititi aici totul despre PH). Apa pura are un  pH neutru considerat la valoarea 7 pe cand apa alcalină are un pH mai mare de 7. De exemplu, daca pH-ul apei este 7.5 ea este  alcalina iar daca pH-ul este 6 apa face parte din categoria substantelor acide. Apa de la robinet conține diferite elemente dizolvate care pot creste sau scadea nivelul pH-ului.

ph-value2

 Avand in vedere originile stiintifice ale apei alcaline,  acest termen a fost rapid imprumutat de comerciantii de apa plata pentru scopuri publicitare fara vreo dovada stiintifica la baza. In acest moment pe piata exista multe aparate care alcalinizeaza apa dar si apa alcalina direct imbuteliata.

Este apa alcalina benefica vietii?

     In general pH-ul apei pure are valoare 7 adica este un pH neutru. Totusi in functie de zona de unde provine apa aceasta poate avea un pH usor acid (<7) sau usor alcalin (>7).  Beneficiile apei alcaline sunt mai evidente în cazul persoanelor care nu fac sport, sau al celora care tin o dieta tipic occidentala de alimente prelucrate.

Oamenii care practica exercitii fizice in mod regulat si au o dieta sanatoasa s-ar putea să nu observe vreo schimbare daca consuma apa alcalina.Activitatea fizica si dieta pot modifica echilibrul pH-ului in corpul dumneavoastra . O dieta bogata in legume proaspete, de obicei, va duce la o mai mare alcalinitate. Deocamdata nu exista studii stiintifice care sa confirme beneficiile apei alcaline asupra alcalinitatii corpului  dvs [2]  asa cum se intampla in cazul  dietei alcaline (recomand acest articol despre dieta alcalina si beneficiile ei).

     Cu toate acestea, oamenii foarte activi ar putea beneficia de apa alcalină din motive care trec dincolo de hidratarea îmbunătățită. Efortul fizic  intens forteaza muschii sa produca mai mulți ioni de hidrogen decât corpul nostru poate elimina în mod eficient aparand astfel starea de oboseala. In acest caz un pahar cu apă alcalină ar putea spori capacitatea organismului de a neutraliza aciditatea, îmbunătățind astfel performanțele fizice.

     Pe de alta parte, cercetatorii Jamie A. Koufman si Nikki Johnston au aratat in articolul stiintific publicat in revista “Annals of Otology, Rhinology & Laryngology” ca atunci cand  suferiti  de reflux gastroesofagian un consum de apa alcalina cu pH=8.8  poate fi benefic. In acest caz apa alcalina poate ajuta la neutralizarea mediului acid din stomac reducand refluxul. Deci, daca suferiti de reflux gastroesofagian sau depuneti efort fizic intens merita sa incercati consumul de apa alcalina, altfel nu exista nici un motiv ca sa o faceti. Apa plata bine filtrata din supermarchet este suficienta pentru a va hidrata corpul si a va mentine sanatosi.

Cum se determina pH-ul apei?

      Daca vreti sa aflati pH-ul apei pe care o consumati puteti cumpara un kit pentru determinarea pH-ului. Acesta se gaseste in unele farmacii si contine benzi sensibile la pH, a caror culoare se schimba in functie de aciditatea solutiei. Impreuna cu un grafic al  valorilor pH pentru fiecare culoare, puteti determina pH-ul cu o precizie foarte mare.

In general apa de la robinet contine cloruri, antibiotice,si diferite metale care intra direct in sistemul dvs circulator

– Apa impura poate afecta sistemul imunitar declansand alte boli care apar cand sistemul  imunitar este slabit. Este imperios necesar sa  folositi un filtru alcalin pentru a neutraliza pH-ul apei si a-l aduce cat mai aproape de valoarea 7. Expertul in nutritie David Volfe spunea : “Daca nu ai un filtru o sa devii tu unul

Cum sa obtineti apa alcalina acasa

1 Cea mai simpla metoda este sa adaugati o lingurita cu bicarbonat de sodiu (praf de copt) intr-un pahar cu apa. Bicarbonatul de sodiu este o baza si neutralizeaza toti acizii.

2. Adaugati  picaturi alcaline speciale care se gasesc in magazinele bio.

3. Adaugati cateva picaturi de lamaie in apa. Desi lamaia contine acid citric care face parte din categoria solutiilor acide cu pH < 7, compusii rezultati in urma digestiei contribuie la alcalinizarea organismului. De retinut: pentru a nu ataca smaltul dintilor limonada se bea intotdeuna cu paiul.

Care este diferenta intre apa alcalina si apa alcalina ionizata?

    Chiar si in apa pura, datorita agitatiei browniene, moleculele de apa disociaza in hidroniu H3O+ si hidroxil (OH-). Aciditatea apei este data de cantitatea de H3O+.  In mod natural concentratia de hidroniu este foarte mica  ~10-7 moli/litru rezultand un pH neutru egal cu 7. Cu cat concentratia de H3O+ este mai mare, solutia este mai acida iar pH-ul scade sub 7.

Asadar, apa este alcalina atunci cand cantitatea de H3O+ este foarte foarte mica ( sub 10-7  – 10-8moli/litru).

Apa alcalina ionizata este obtinuta in urma procesului clasic de hidroliza, si este sifonata numai de langa catod (borna pozitiva).  In afara faptului ca nu contine aproape de loc hidroniu, ea este imbogatita in molecule de (OH-) si alti ioni negativi care au caracter reducator neutralizand acizii.

In momentul de fata inca exista debateri cu privire la influenta consumului de apa alcalina sau apa alcalina ionizata asupra santatatii.

Referinte:

[1] Stephan Domenig, The Alkaline Cure: Lose Weight, Gain Energy and Feel Young 

[2] Rockridge Press, The Essential Alkaline Diet Cookbook: 150 Alkaline Recipes to Bring Your …

 

 

Leave a Reply